Από
το περιοδικό Ν. Σελήνη, τεύχος 7ο, Δεκέμβρης-Γενάρης-Φλεβάρης 1997-98
Φυσιολογικές ιδιότητες
Υπάρχουν
πάνω από εκατό ποικιλίες.
Lactuca sativa
είναι η καλλιεργούμενη ποικιλία. Lactuca virosa είναι η άγρια ποικιλία, ποιο
δραστική αλλά σε μεγάλες ποσότητες τοξική.
Χρησιμοποιούμενα
μέρη: Στέλεχος, φύλλα και σπόροι.
Κύρια,
γνωστά συστατικά: Lactucarium, το οποίον ενεργεί σαν το όπιο, lacticerine,
lactucine, acide lactucique, ασπαραγγίνη, υοσκυαμίνη, χλωροφύλλη, βιταμίνες,
Κοβάλτιο, Αρσενικό, Ασβέστιο, Σίδηρο, Θείο, Ιώδιο, φωσφάτα, sulfortes,
στερόλες, Καροτίνη.
Υπάρχουν 1
μονάδα βιταμίνης Ε σε 50 γραμμάρια και 17,7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C σε 100
γραμμάρια φρέσκο μαρούλι. Σε τρεις ημέρες η ποσότητα της βιταμίνης C πέφτει σε
4 χιλιοστόγραμμα, αν δεν φροντίσουμε να διατηρήσουμε τη ρίζα του μέσα σε
νερό....
Από το 6ο
τεύχος της Ν. Σελήνης:
Στοιχεία Καλλιέργειας για Brassica oleracea οικ.
Σταυρανθή
Το λάχανο ή
κράμβη ή κεφαλωτή κατάγεται από την Ν.Α. Ευρώπη. Χώρα προέλευσης θεωρείται η
Ελλάδα. Είναι φυτό διετές αλλά καλλιεργείται σαν μονοετές. Η ρίζα του είναι
επιπόλαιη και καταλαμβάνει τα ανώτερα 30οπί του εδάφους. Εξαπλώνεται οριζόντια
και ο κύριος όγκος του ριζικού συστήματος βρίσκεται στα 5-10 cm του εδάφους.
Τα φύλλα του
λάχανου καλύπτονται από μια κηρώδη επικάλυψη που αυξάνεται κάτω από συνθήκες
ξηρασίας. Αφού αναπτυχθούν λίγα εξωτερικά φύλλα αρχίζει να εμφανίζεται το
κεφάλι, το μέγεθος και το σχήμα του οποίου εξαρτώνται από την ποικιλία, τις
αποστάσεις φύτευσης και το περιβάλλον που καλλιεργείται. Χρειάζεται μόνο 5
ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα και αναπτύσσεται καλά σε γόνιμα, καλοστραγγισμένα
εδάφη με ΡΗ 6- 6,8....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου