Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Με αφορμή το 18ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας




Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κίνας Hu Hintao,  στην εναρκτήρια ομιλία του 18ου συνεδρίου του Κ.Κ.Κ., υποσχέθηκε ότι: μέχρι το 2020 θα διπλασιάσουμε το εισόδημα του μέσου Κινέζου. Του Γιώργου Κολέμπα
Στα προηγούμενα 30 χρόνια η Κίνα είχε διψήφιους ρυθμούς «ανάπτυξης». Τα 2 τελευταία χρόνια της κρίσης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού εξακολούθησε να είναι η Κίνα το «νησί της επαγγελίας» για τους ιδεολόγους της «ανάπτυξης».
Αλλά η κρίση στις ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ιαπωνία είχε επίδραση ακόμα και στη Κίνα. Ιδίως στις εξαγωγές της. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο για φέτος έπεσε στο 7,4%. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι και αυτό το «νησί» έφθασε στα όρια του μοντέλου ανάπτυξης, που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια (στηριζόταν βασικά στις εξαγωγές φθηνά παραγόμενων προϊόντων, στους χαμηλούς μισθούς, στη μειωμένη εσωτερική κατανάλωση). Με αυτό το μοντέλο εξασφάλισε να συσσωρεύσει στα χέρια της μεγάλο όγκο ξένων νομισμάτων-κυρίως δολαρίων, αλλά και ευρώ-και ξένων κρατικών ομολόγων(και ευρωπαϊκών). Λόγω όμως της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής «φούσκας», αυτό δεν είναι και το καλύτερο εχέγγυο για την «ανάπτυξή» της.

Περισσότερα στο:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου