Kαμπανάκι για τα καταναλωτικά ήθη στον τομέα της
διατροφής και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον χτυπάει αμερικανική έρευνα της
περιβαλλοντικής οργάνωσης NRDC (Natural Resources Defense Council): στις ΗΠΑ το
40% των τροφίμων καταλήγει κάθε χρόνο στις χωματερές.
Με άλλα λόγια, παρά την κρίση και τις υψηλές τιμές των
τροφίμων οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια περίπου τη μισή εγχώρια παραγωγή
τροφίμων, κόστους εκατομμυρίων δολαρίων. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πίσω από
τα πεταμένα τρόφιμα (και συνεπώς τα πεταμένα δολάρια) κρύβεται η σπατάλη σε
φυσικούς πόρους (νερό, γη, κ.λπ.), ενέργεια, φυτοφάρμακα και χημικά βλαβερά για
το περιβάλλον, που χρειάστηκαν για να παραχθούν τεράστιες ποσότητες τροφίμων,
εκ των οποίων τελικά το 40% δεν καταναλώνεται.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ερευνήτρια Dana
Gunders, που συνέταξε την έκθεση, η τροφή που πετιέται αντιστοιχεί σε 165
εκατομμύρια δολάρια. Ένα τετραμελές αμερικανικό νοικοκυριό πετάει 1.350 – 2.275
δολάρια σε τρόφιμα, ενώ το αντίστοιχο ποσό ανά άτομο είναι 390 δολάρια.
Οι απώλειες σημειώνονται σε όλα τα στάδια από την
παραγωγή ώς τη διανομή και την κατανάλωση και σύμφωνα με τα στοιχεία της
έρευνας τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των στερεών
αποβλήτων, η δε μείωση έστω κατά 15% θα αρκούσε για να τραφούν 25 εκατομμύρια
Αμερικανοί σε ετήσια βάση (ένας στους έξι Αμερικανούς σήμερα δεν έχει σταθερή
κι εξασφαλισμένη πρόσβαση σε τροφή). Επίσης, αναφέρεται ότι ο μέσος Αμερικανός
καταναλωτής πετάει τρόφιμα δέκα φορές περισσότερο από έναν καταναλωτή στη
Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και 50% περισσότερο από ό,τι πετούσε τη δεκαετία του
’70.
Τα είδη που κυρίως καταλήγουν στις χωματερές
είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (σε ποσοστό 52%), ακολουθούν τα φρέσκα
ψάρια και θαλασσινά (50%), ενώ μεγαλύτερη «τύχη» έχουν το κρέας και το γάλα
(22% και 20% αντιστοίχως).
Πηγή: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου