Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Δημιουργία νέων κοινωνικών δεσμών, πέρα από τους εικονικούς δεσμούς του διαδικτύου.

Το κίνημα των αγανακτισμένων των πλατειών, δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο. Για να μπορέσει όμως να εξελιχθεί σε κοινωνικό κίνημα και να προτείνει λύσεις για όλη τη κοινωνία, θα πρέπει να δημιουργήσει δεσμούς και σχέσεις μεταξύ των πολιτών που συμμετέχουν, τέτοιες που να τους συνδέουν στη βάση της καθημερινής ζωής και όχι μόνο στη βάση της συνάντησή τους στις πλατείες.
Και αν ο στόχος δεν είναι απλώς η άρση του μνημονίου και η αποπομπή της κυβέρνησης της τρόικα, αλλά και οι απαραίτητες κοινωνικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν μετά από την επίτευξη των αρχικών στόχων, τότε πραγματικά θα είναι απαραίτητες και νέες κοινωνικές σχέσεις για το ξεπέρασμα των παλιών κυρίαρχων σχέσεων που μας έφεραν μέχρι εδώ.
Η κοινωνική χειραφέτηση συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές αλλαγές που θα βασίζονται σε νέους κοινωνικούς δεσμούς. Και πρώτα από όλα με τους «εσωτερικούς» δεσμούς στα πλαίσια αυτού του κινήματος. Οι νέοι αυτοί δεσμοί δεν θα πρέπει να αναπαράγουν στο εσωτερικό του τις κυρίαρχες μέχρι τώρα σχέσεις. Δηλαδή τον ανταγωνισμό, την επιβολή, τον καταμερισμό, την ιεραρχία, τον διαχωρισμό σε «επαϊοντες» και μη καθώς και σε «οργανωμένους» και μη, κ.λπ. Θα πρέπει να διέπονται από τις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της αποδοχής του διαφορετικού κ.λπ. Να ριζώσουν στη συνέχεια στη καθημερινή ζωή και στη κοινωνική πραγματικότητα, στους συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους. Να «εντοπίζονται» στους χώρους που θα οικειοποιούνται από αυτό το κίνημα, να αυτονομούνται από το κράτος και τους κομματικούς μηχανισμούς, όπως επίσης από τους υπάρχοντες συνδικαλιστικούς ή εκκλησιαστικούς μηχανισμούς. Να διεκδικούν τη κοινωνική και φυλετική ταυτότητα καθώς και την ενότητα στη διαφορά.
Να πάρουν στα χέρια τους την εκπαίδευση-σαν αυτοεκπαίδευση-για να δημιουργήσουν τους δικούς τους οργανικούς διανοούμενους. Να δίνουν έμφαση στο διακριτό ρόλο των γυναικών και στη καινούργιας μορφής οικογένεια-διευρυμένη, σαν κύτταρο της κοινότητας ανθρώπων είτε χωρικής είτε ενδιαφερόντων. Να δίνουν έμφαση στις μη ιεραρχικές σχέσεις με την ίδια τη φύση και τις άλλες μορφές ζωής, καθώς και στην οριζόντια μορφή οργάνωσης της εργασίας. Να προάγουν όχι την εργαλειακή λογική της μεγιστοποίησης της απόδοσης, αλλά την αυτοανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση που μετατρέπει τα μονοδιάστατα άτομα σε πρόσωπα ολοκληρωμένα με πολλές δεξιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου