Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ


Υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας( 141/2010 του ΣτΕ)για προσωρινή αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού κατόπιν αίτησης του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς».
Το συγκεκριμένο έργο στη μακρά και επεισοδιακή ιστορία του, έχει βαφτιστεί «περιβαλλοντικό» ή «ενεργειακό» ανάλογα με τις πολιτικές συγκυρίες και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από την ΕΕ. Κυρίως όμως έχει καταχωρηθεί στη συλλογική συνείδηση ολόκληρων γενεών αγροτών της Θεσσαλίας ως η «μητέρα» όλων των λύσεων στο υδατικό πρόβλημα του κάμπου που ετησίως ζητά πάνω από 1.8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (το 21,7% της εθνικής κατανάλωσης) για να ξεδιψάσει.
Αυτό όμως που συνήθως παραλείπεται να συζητηθεί στη Θεσσαλία είναι ότι η εκτροπή του Αχελώου είναι στην πραγματικότητα ένα έργο περιβαλλοντικά καταστροφικό, ενεργειακά παράλογο, ιστορικά προσβλητικό, οικονομικά ασύμφορο και άρα ζημιογόνο για τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’επέκταση ολόκληρης της χώρας.
Ενάντια σε αυτή την απόφαση στρέφεται η ΠΑΣΕ( Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή για τον Αχελώο)με αίτηση ανάκλησής της. Μάλιστα διοργάνωσε γιαυτό και ημερίδα στο Βόλο με την παρουσία των πολιτικών υποστηρικτών της εκτροπής του Αχελώου.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το φυλλάδιο που ετοίμασε σε 50.000 αντίτυπα η ΠΑΣΕ για να προπαγανδίσει την ανάγκη συνέχισης των έργων εκτροπής ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Φυσικά το φυλλάδιο επιμελώς αποκρύπτει πολλά δεδομένα, και παρουσιάζει μισές αλήθειες. Κανένα πραγματικά νέο στοιχείο δεν παρουσιάστηκε και καμιά αναφορά στις τοπικές κοινωνίες δεν έγινε. Η κύρια επιχειρηματολογία των ομιλητών αφορούσε τον περιβαλλοντικό, υδρευτικό και αρδευτικό χαρακτήρα της εκτροπής. Δεν είχαν να προτείνουν ένα ισορροπημένο γεωργικό μείγμα για τον τόπο που να λαμβάνει υπόψη το υδατικό πρόβλημα, αλλά και το πραγματικό, μακροπρόθεσμο συμφέρον των αγροτών που παλεύουν χωρίς καμιά στήριξη για την επιβίωσή τους.
Η ΠΑΣΕ κάνει εύκολες κινήσεις εντυπωσιασμού στο παρά πέντε των περιφερειακών εκλογών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου