Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

6.117.056 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε 10 χρόνια



Από το tvxsteam
Η Λάρισα, η Ηλεία και η Αχαΐα είναι οι τρεις νομοί της Ελλάδας στους οποίους σημειώθηκαν οι περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές από το 2000 μέχρι σήμερα, ενώ στους νομούς Ηλείας, Εύβοιας και Λακωνίας σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές από αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Αυτά και άλλα, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, περιλαμβάνει η πρόσφατη έρευνα του υποστράτηγου εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση, με τίτλο: «Η Γεωγραφία αγροτοδασικών πυρκαγιών (2000-2010)».
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, τα τελευταία δέκα χρόνια εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 111.642,3 αγροτοδασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των οποίων αποτεφρώθηκαν συνολικά 6.117.056 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Κάθε μέρα εκδηλώνονταν περίπου 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές και από αυτές τις πυρκαγιές καταστρέφονταν ημερησίως 1.524 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Οι νομοί Σάμου, Χίου και Ευρυτανίας βρίσκονται για το ίδιο διάστημα στις τελευταίες θέσεις, αυτές με τις λιγότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο νομός Σάμου κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των εννιά μεγαλύτερων νομών-νησιών της χώρας στις καμένες εκτάσεις το διάστημα (2000-2010) με το φετινό καλοκαίρι να είναι το δεύτερο χειρότερο σε ό,τι αφορά το σύνολο των καμένων εκτάσεων. Οι νομοί με τις λιγότερες καταστροφές από τις αγροτοδασικές πυρκαγιές είναι οι νομοί Πιερίας, Λευκάδας και Ευρυτανίας.
Από τις περιφέρειες της χώρας, οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου έχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των περισσότερων αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες καμένες αγροτοδασικές εκτάσεις.
Αξισημείωτο είναι πως το 1/5 του συνολικού αριθμού των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων της χώρας, καταστράφηκε στον νομό Ηλείας!
«Με τυπικά και αριθμητικά κριτήρια ο νομός Ηλείας είναι ο δεύτερος νομός με τις περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές, αλλά ο πρώτος με τις περισσότερες καταστροφές», διαπιστώνει ο ερευνητής. «Είναι ουσιαστικά ο πρώτος πυρόπληκτος νομός της χώρας και από τις συνολικά καμένες εκτάσεις το 56,7% αφορά δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ ποσοστό 43,3% αφορά αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις», επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης.
Πρώτος νομός με τις περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές και σε υπολείμματα καλλιεργειών -όχι δάση- όσον αφορά τους αριθμούς είναι ο νομός Λάρισας. Ο οποίος κατέχει και την έβδομη θέση στη λίστα με τις περισσότερο καταστροφικές πυρκαγιές.

Αντί σχολίου:
Από παλαιότερη μελέτη του ΤΕΙ θεσσαλονίκης έχουμε τα εξής στοιχεία:
1955-1999 είχαμε 64.517 συνολικά πυρκαγιές με 13.465.874 καμμένα στρέμματα
Μόνο το 2000 κάηκαν άλλα 1.570.914 στρέμματα.
Στο Πήλιο μόνο το 2007 είχαμε 37.500 καμμένα στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου