Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Tοπικές ποικιλίες

Από τον Αιγίλοπα πήρα την παρακάτω ενημέρωση΄, την οποία αναρτώ σε σχέση και με την προηγούμενη ανάρτηση:

Την Παρασκευή που μας πέρασε έγινε στην Αθήνα συνάντηση εργασίας της ομάδας για τις τοπικές ποικιλίες με κύριο αντικείμενο την τροποποίηση του Π.Δ. για την «Προστασία και Αειφόρο Διαχείριση των Φυτογενετικών Πόρων για τη διατροφή και τη γεωργία»

Είχε προηγηθεί μια ακόμη συνάντηση μέσα στο Μάιο για την οποία ειδοποιηθήκαμε την ίδια μέρα! θέλουμε να πιστεύουμε από λάθος και όχι σκόπιμα. Είχαμε ήδη αποστείλει ηλεκτρονικά, τα σχόλιά μας και τις παρατηρήσεις μας τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν όλα σε πρόχειρο ενημερωτικό που κυκλοφόρησε.

Θεωρήσαμε αναγκαίο να πάμε και να υποστηρίξουμε λοιπόν τις θέσεις μας επί τόπου.

Στην συνάντηση, που γενικά έγινε σε καλό κλίμα έγιναν οι αναγκαίες παρατηρήσεις και συζητήθηκαν όλες οι προτάσεις. Από άποψη εκπροσώπησης είχαμε κάποιες νέες, ( Παν/μιο Θεσσαλίας, ΕΘΙΑΓΕ) ενώ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Βελτιωτές) ήρθe σύσσωμο (τρεις καθηγητές).

Γενικές παρατηρήσεις.

1. Το τελικό προσχέδιο του Π.Δ. που θα τύχει ασφαλώς περαιτέρω τροποποίησης δεν περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις πεδίου εφαρμογής αλλά μόνο στρατηγικές. Τα όποια τυχόν μέτρα, ειδικότερες διατάξεις θα αποτελέσουν αντικείμενο υπουργικών αποφάσεων και ρυθμίσεων ειδικών στο υπουργείο σε επίπεδο Υ.Α.
2. Έγινε εκτενής λόγος για τη σημασία και το μέλλον της Τράπεζας γενετικού Υλικού και ειδικότερα για τον κεντρικό ρόλο της στην διατήρηση των φυτογενετικών πόρων. Προτάθηκε ειδικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο είναι καταρχήν αισιόδοξο αλλά και φιλόδοξο.
3. Έγινε εκτενής αναφορά στη διεύρυνση των στρατηγικών εταίρων στη διατήρηση και αειφορική χρήση των πόρων αυτών σε διάφορα επίπεδα. Προτείναμε και έγινε ομόφωνα δεκτή η συμμετοχή των ΜΚΟ των γεωργών στη Συμβουλευτική Επιτροπή Φυτογενετικών Πόρων (ενώ μέχρι τώρα απλά μπορούσε να παρίσταται) . Έγινε επίσης αναφορά στην έτσι κι αλλιώς υποχρεωτική συνεργασία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού με τις ΜΚΟ. Αντίστοιχα και οι ΜΚΟ πρέπει να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ( π.χ. σε δείγματα σπόρων, πληροφορίες).
4. Έγινε επίσης ουσιαστική νύξη στις υποχρεώσεις και δέσμευση που προκύπτουν από την υπογραφή των διεθνών συμβάσεων από τη χώρα μας χωρίς ειδική αναφορά όμως ( Π.χ. συνθήκη του FAO για δικαιώματα, βιοασφάλεια κλπ).
5. Στο αρθρο 6 ( αξιοποίηση Φ/Γ πόρων) έγινε δεκτή η παρατήρησή μας για «προώθηση, με κατάλληλο τρόπο, της αυξημένης χρήσης (ελεύθερη πρόσβαση, αναπαραγωγή, διακίνηση, ανταλλαγή, χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου)» για το οποίο ευελπιστούμε να το δούμε αλόκληρο. Υποστηρίχτηκε ότι εννοούνται όλα αυτά από την συνθήκη του FAO αλλά για εμάς τίποτε δεν εννοείται και πιέσαμε να μπει όλο το κείμενο.
6. Στο άρθρο 8 (Δικαιώματα γεωργών) δεν έγιναν δεκτές οι παρατηρήσεις μας για ειδικότερα μέτρα για «συγκεκριμένες δράσεις με τις οποίες διασφαλίζονται τα δικαιώματα των γεωργών, η συμμετοχή τους στη διατήρηση και τις ωφέλειες των φυτογενετικών πόρων καθώς και η πρόσβασή τους σε αυτούς» καθώς έγινε επίκληση των διεθνών συμβάσεων και προσδιορίστηκε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικών διατάξεων. Έγινε ωστόσο δεκτό το αίτημά μας για «διασφάλιση ελεύθερης χρήσης και αειφορικής διαχείρισης των πόρων».
7. Δεν έγινε δεκτό το σχόλιό μας για «απαγόρευση κάθε καλλιέργειας ή βελτιωτικής διαδικασίας που μπορεί να επιφέρει γενετική μόλυνση και διάβρωση (μοριακά γενετικά τροποποιημένα φυτά, τεχνολογία σιώπησης κ.α.), να ζημιώσει τα δικαιώματα και να μειώσει τις ωφέλειες των γεωργών και κηπουρών-ερασιτεχνών που καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες και είδη». Υπήρξε οργανωμένη ισχυρή αντίδραση από τους βελτιωτές του Γεωπονικού Αθηνών που παρολίγο να οδηγήσει σε ακραία αντιπαράθεση μαζί μας. Οι υπόλοιποι σιωπηλά απείχαν να πάρουν θέση και επικαλέστηκαν ειδικότερες μελλοντικές διατάξεις, διεθνείς συνθήκες κλπ. Ωστόσο δεν υπήρχε και κλίμα υπερ των ΓΤΟ και της συνύπαρξης γενικώς.
8. Προτάθηκε από το Υπουργείο «η δημιουργία Ταμείου Φυτογενετικών Πόρων για τη γεωργία (ΤΦΓΠ) όπου θα καταβάλλεται τέλος χρήσης των Φ.Π από επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που τους χρησιμοποιούν για εμπορικές δραστηριότητες. Οι διαδικασίες και η λειτουργία του Ταμείου θα καθορίζονται από ΚΥΑ. Τα έσοδα του Ταμείου χρησιμοποιούνται για προγράμματα προστασίας και διαχείρισης των Φυτογενετικών Πόρων για τη Γεωργία» Αντιπροτείναμε ως προσφορότερο μέτρο τη φορολόγηση των εταιρειών που διακινούν σπόρους που ζημιώνουν ή που δεν ενθαρρύνουν την αγροβιοποικιλοτητα π.χ υβρίδια. Η αντίδραση ήταν εξίσου μεγάλη από το ΓΠΑ και τους βελτιωτές


Επίσης έγινε επίδειξη της βάσης δεδομένων που θα υπάρχει στο διαδίκτυο για την καταγραφή γενετικού υλικού και πληροφοριών από οποιοδήποτε χρήστη ώστε να αποτελέσει στο μέλλον αντικείμενο διατήρησης και χρήσης. Θεωρήθηκε καταρχήν θετικό και προτάθηκαν βελτιώσεις.

Σε ότι αφορά το πλαίσιο διακίνησης και εμπορίας σπόρων πιθανόν αυτά να αποτελέσουν αντικείμενα μελλοντικής συνάντησης της ομάδας. Πάντως κάποιες αναγκαιότητες συζητήθηκαν ( όπως π.χ. για την εγγραφή τοπικών ποικιλιών στον ξεχωριστό κατάλογο)

Τέλος θεωρούμε την συνάντηση αυτή αρκετά επιτυχή και ελπιδοφόρα. Υπάρχει καλό κλίμα συνεργασίας και διάθεση. Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε τη συμβολή του Ροίκου του Θανόπουλου στην ενίσχυση των θέσεων των ΜΚΟ όπως επίσης την συμπαράσταση των βελτιωτών και συναδέλφων από την Τράπεζα γενετικού Υλικού και το ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη.

Για ότι νεότερα θα σας ενημερώσω στη συνέχεια.
.


--
Κώστας Κουτής

Kostas Koutis

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
Δίκτυο Για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία
Γραφείο Εστιακών Σημείων
Άνω Λεχώνια 38500 Βόλος
Τηλ και Φαξ: 2428094558

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου