Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας


Την Κυριακή 30 Μαίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών η εκδήλωση της επιτροπής αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Μεσσαπίας «ΤΑΝΑΪΣ», με θέμα ‘‘Περιβαλλοντική Κρίση και Αγροτική Παραγωγή’’.

Στην εκδήλωση μίλησαν :

1. Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας.
2. Ο Δρ. Κατζιλάκης Ανδρέας, Γενικός Διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα ‘’ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ’’
3. Ο κος Κων/νος Μαυρόπουλος, Δ/ντης Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας της ‘ΔΗΩ’ Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, με θέμα «Βιολογική Γεωργία και Περιβάλλον»
4. Ο κος Γιωργάκης Κωστής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών ‘ΒΙΟΖΩ’, με θέμα τα αγροτικά προϊόντα και το κίνημα των καταναλωτών.
5. Ο κος Γιώργος Κολέμπας οικογεωργός και συγγραφέας με θέμα την τοπικότητα.
6. Ο κος Τόλης Παπαγεωργίου εκπρόσωπος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου μετέφερε την μεγάλη εμπειρία του από τους αγώνες των πολιτών κατά της ρύπανσης από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΤΑΝΑΪΣ» και του Δικτύου κος Νίκος Φραντής, τόνισε ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη ρύπανση των νερών και της γης στην περιοχή με βαρέα μέταλλα και μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικής ρύπανσης. Τόνισε για την διαχρονικότητα του προβλήματος και τις μεγάλες ευθύνες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας. Για πολλά χρόνια τώρα αυτό το σύστημα εξουσίας αδιαφόρησε για το πρόβλημα της ρύπανσης, που χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Σημείωσε τον ειδικό ρόλο της ΛΑΡΚΟ στην ρύπανση της περιοχής με βαρέα μέταλλα και στις μεγάλες συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου. Τόνισε την ανεξέλεγκτη μεταλλευτική της δραστηριότητα, την έλλειψη κάθε πολιτικής αποκατάστασης, αλλά και την λειτουργία της χωρίς καν να καλύπτεται από νόμιμες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ένοχη σιωπή και συγκάλυψη των αρμοδίων μέχρι σήμερα. Κάλεσε την πολιτεία να εξαγγείλει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, όσον αφορά την διάθεση καθαρού και υγιεινού νερού, την διακοπή της ρύπανσης, τον εντοπισμό των ρυπαντών και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αποκατάσταση και εξυγίανση της περιοχής.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μιλώντας στην εκδήλωση, παραδέχθηκε την οξύτητα και το επείγον του προβλήματος, και δεσμεύθηκε ότι μέσα στον Ιούνιο η ίδια η Υπουργός επισκεπτόμενη την περιοχή θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα. Αναμένουμε.
Οι άλλοι ομιλητές με τεκμηριωμένα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την γεωργία της περιοχής με στροφή σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης φιλικό προς το περιβάλλον και την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι η διακοπή της οργανικής και τοξικής ρύπανσης των νερών και της γης της περιοχής.
Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών πήραν τον λόγο πολίτες οι οποίοι έθεσαν έντονα τις μεγάλες ευθύνες της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας και τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση και διαβουλεύσεις και ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης να δεσμευτούν για άμεση υλοποίηση μέτρων που θα εντοπίσουν τους ρυπαντές, θα σταματήσουν την ρύπανση και θα εξυγιάνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και την γη της περιοχής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος του Δικτύου και του Συλλόγου «ΤΑΝΑΪΣ» καλώντας όλους τους πολίτες σε κοινή δράση, λέγοντας ότι οι αγρότες και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι βρίσκονται από την ίδια πλευρά του αγώνα κατά της ρύπανσης και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί γιατί ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς.

Χαλκίδα 30-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου