Hibiscus esculentus Οικογένεια μαλαχωδών (Malvaceae)
Χ”πανανιώτου Μένη
Στοιχεία Καλλιέργειας
Η μπάμια είναι ετήσιο λαχανικά που ευδοκιμεί στις τροπικές και υποτροπικές χώρες. Στην Ελλάδα έγινε γνωστή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ξεκινώντας από τη Μικρά Ασία.
Το ύψος του φυτού φτάνει τα 1,80 m και το μήκος της ρίζας του τα 1,20 m περίπου. Απαιτεί άπλετο και άμεσο φωτισμό και είναι πολύ ευαίσθητο στο ψύχος, δεν αντέχει στους παγετούς.
Προτιμά καλά στραγγιζόμενα αμμοπηλώδη ή πηλοαμμώδη εδάφη και μπορεί να αναπτυχθεί σε εδάφη με οξύτητα 6,5 - 8,5 με ευνοϊκότερη αυτή μεταξύ 7 και 7,5. Οι κλιματολο- γικές απαιτήσεις της μπάμιας είναι αντίστοιχες με του βαμβακιού. Για ανάπτυξη χρειάζεται θερμοκρασία εδάφους μεγαλύτερη των 15 οC και θερμοκρασία ατμόσφαιρας 20-30 οC...
Περισσότερα
Από το τεύχος 13 ( Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστο '99) της Ν. Σελήνης:
ALLIUM PORRUM οικογένεια Λειριώδη (LILIACEAE)
Χατζηπανανιώτου Μένη
Το πράσο κατάγεται από τις παραμεσόγειες χώρες και καλλιεργείται για τον λευκό επιμήκη βλαστό του. Είναι φυτό διετές από σπόρο σε σπόρο και μονοετές αν καλλιεργηθεί για το βλαστό του. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Εχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα και είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες γι’ αυτό και καλλιεργείται σαν φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο λαχανικά.
Σπορά - μεταφύτευση
Σπέρνεται σε θερμοσπορεία τον φεβρουάριο ή σε ανοικτά σπορεία τον Μάρτιο - Απρίλιο. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά ή σε γραμμές και σε βάθος 1,5 cm. Μόλις φυτρώσουν τα φυτά, κάνουμε αραίωμα αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ των φυτών 3- 6 εκ. Στο σπορείο παραμένουν 1 -2 μήνες και μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι. Η μεταφύτευση αρχίζει τον Ιούνιο...
ALLIUM PORRUM οικογένεια Λειριώδη (LILIACEAE)
Χατζηπανανιώτου Μένη
Το πράσο κατάγεται από τις παραμεσόγειες χώρες και καλλιεργείται για τον λευκό επιμήκη βλαστό του. Είναι φυτό διετές από σπόρο σε σπόρο και μονοετές αν καλλιεργηθεί για το βλαστό του. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Εχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα και είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες γι’ αυτό και καλλιεργείται σαν φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο λαχανικά.
Σπορά - μεταφύτευση
Σπέρνεται σε θερμοσπορεία τον φεβρουάριο ή σε ανοικτά σπορεία τον Μάρτιο - Απρίλιο. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά ή σε γραμμές και σε βάθος 1,5 cm. Μόλις φυτρώσουν τα φυτά, κάνουμε αραίωμα αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ των φυτών 3- 6 εκ. Στο σπορείο παραμένουν 1 -2 μήνες και μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι. Η μεταφύτευση αρχίζει τον Ιούνιο...
Από το τεύχος 12 (Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος '99) της Ν. Σελήνης:
Σέλινον το βαρύοσμον (Apium graveolens)
Δ.Π. - Σ.Ο.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το γνωστό μας αρωματικό λαχανικό, το Σέλινο, κατάγεται απ’ τη Μεσόγειο. Πρόγονός του είναι το αγριοσέλινο, το Σέλινο το Ελειον (ελεόθρεπτον το ονομάζει ο Ομηρος, ελειοσέλινον ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης) και φυτρώνει στα παραθαλάσσια αλμυρά έλη και τέλματα όπως το δείχνει και το βοτανολογικό όνομά του.
Το καλλιεργημένο είναι ίσως πιο εύγευστο, έχει χάσει όμως μέρος των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του άγριου. Παραμένει όμως, ένα πλούσιο και πολύ χρήσιμο φυτό...
Σέλινον το βαρύοσμον (Apium graveolens)
Δ.Π. - Σ.Ο.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το γνωστό μας αρωματικό λαχανικό, το Σέλινο, κατάγεται απ’ τη Μεσόγειο. Πρόγονός του είναι το αγριοσέλινο, το Σέλινο το Ελειον (ελεόθρεπτον το ονομάζει ο Ομηρος, ελειοσέλινον ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης) και φυτρώνει στα παραθαλάσσια αλμυρά έλη και τέλματα όπως το δείχνει και το βοτανολογικό όνομά του.
Το καλλιεργημένο είναι ίσως πιο εύγευστο, έχει χάσει όμως μέρος των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του άγριου. Παραμένει όμως, ένα πλούσιο και πολύ χρήσιμο φυτό...
Γενικότερα για καλλιέργειες που πιθανά να σας ενδιαφέρουν πηγαίνετε στην ετικέτα της τοπικοποίησης: Οικογεωργία: http://www.topikopoiisi.com/omicroniotakappaomicron-gammaepsilonomegarhogamma943alpha.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου