Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Αναδημοσίευση από Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Newsletter No 7)



Το ATHENS BIOWASTE έχει μπει σε φάση υλοποίησης. Να σημειωθεί πως είναι το πρώτο έργο που αφορά διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών από κουζίνες και απόβλητα κήπων) σε μονάδα στη χώρα μας. Στο έργο συμμετέχουν οι Δήμοι Αθηναίων και Κηφισιάς.
Στο Δήμο Κηφισιάς η διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 με τη διανομή μικρών κάδων κουζίνας, μεγαλύτερων κάδων μονοκατοικίας/πολυκατοικίας, βιοδιασπώμενων σακουλών και ενημερωτικού υλικού. Οι περιοχές που συμμετέχουν με μέρος της έκτασής τους στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Εκάλη, Καστρί, Νέα & Κάτω Κηφισιά. Η αποκομιδή γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, συγκεκριμένες μέρες και ώρες, από απορριμματοφόρο του Δήμου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Το υλικό μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα. Η εφαρμογή της διαλογής στην πηγή πλαισιώθηκε από ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις πιλοτικές περιοχές.
Στο Δήμο Αθηναίων η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει εντός του 2013 στις περιοχές Γκάζι (όπου και πληθώρα εστιατορίων) και Κυπριάδου (Άνω Πατήσια). Επιπλέον, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Λέσχη Αξιωματικών έχουν δηλώσει συμμετοχή με τα εστιατόριά τους.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: www.biowaste.gr και http://www.facebook.com/athensbiowaste.
Το έργο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό μέρος των αστικών αποβλήτων που ονομάζονται βιοαπόβλητα, πώς θα αποφύγουμε το θάψιμό τους στους ΧΥΤΑ και πώς θα αυξήσουμε με τη χρήση του κόμποστ τη γονιμότητα του εδάφους.
Αποτελέσματα ΑΦΗΣ για το 2012
του Φίλιππου Κυρκίτσου
Τα αποτελέσματα της ΑΦΗΣ για το 2012 δείχνουν ότι παρά τη συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς και τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ανακύκλωση των φορητών μπαταριών εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και να καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Συγκεκριμένα η συλλογή μπαταριών το 2012 αυξήθηκε κατά 4% φθάνοντας τους 682 τόνους, ή περίπου 28.500.000 φορητές μπαταρίες. Έτσι το ποσοστό συλλογής με βάση το μέσο όρο πωλήσεων της τελευταίας τριετίας έφθασε το 36,4%, δηλαδή 11,4 μονάδες πάνω από το 25% που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για όλα τα κράτη μέλη, αλλά την Ελληνική Νομοθεσία. Με βάση τις πωλήσεις του 2012, το ποσοστό συλλογής ξεπερνάει το 39,4% που σημαίνει ότι 4 στις 10 μπαταρίες που πωλούνται ανακυκλώνονται. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα με αυτά τα ποσοστά συλλογής βρίσκεται σήμερα σε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, ξεπερνώντας άλλες χώρες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα τα αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου