Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ποδηλατόδρομοι: Από το χθες στο σήμερα…


Στον Βόλο βρέθηκαν χθες ερευνητές του προγράμματος «Ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις», προκειμένου να δουν από κοντά το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης και να εκφράσουν τις απόψεις τους για την χρηστικότητά του. Εκείνο που επισήμαναν είναι πως πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες λειτουργίας της πόλης ένα μακροπρόθεσμο προγραμματικό σχέδιο ανάπτυξης δικτύου ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί το σημερινό δίκτυο να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό. Για το υφιστάμενο έργο τόνισαν πως μπορεί να συμπληρωθεί με την ανύψωση του δαπέδου στο επίπεδο των πεζοδρομίων και κατάλληλη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων.
Να αναφερθεί ότι το ερευνητικό πρόγραμμα «Ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών το 2003, αφορούσε 17 πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος, και υλοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής κ. Θάνος Βλαστός, που είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του Βόλου στο παρελθόν, περιηγήθηκε στους δρόμους όπου κατασκευάστηκαν οι ποδηλατόδρομοι. Σύμφωνα με τον κ. Βλαστό, «ο Βόλος είναι μια ιδανική πόλη, η ρυμοτομία και το ανάγλυφο της οποίας, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, επιτρέπουν να κυκλοφορηθεί στο σύνολό της από το ποδήλατο. Ο Βόλος άλλωστε είναι μια πόλη με παράδοση στο ποδήλατο το οποίο μπορεί να επανέλθει δυναμικά ως ανταγωνιστικό μέσο μετακίνησης των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρότασή τους στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για το Βόλο, όπως τόνισε, προέβλεπε τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, προκειμένου όχι μόνο να διευκολυνθεί η κίνηση του ποδηλάτου αλλά και η χρήση τους από τους πεζούς, καθώς πολλά από τα πεζοδρόμια των δρόμων του Βόλου είναι ήδη στενά και αυτό αναγκάζει τους πεζούς να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του δρόμου.
Στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που κατασκεύασαν μέχρι τώρα οι δημοτικές αρχές και ο εργολάβος, δεν έλαβαν υπόψη τίποτε από αυτές τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο για πεζούς και ποδηλάτες και είχαμε και αντιδράσεις από ποδηλάτες και τη Παρέμβαση Πολιτών.
Να δούμε τι θα κάνουν οι νέες δημοτικές αρχές του Καλλικρατιακού πια Δήμου του Βόλου.
Πηγή:σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου