Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μια ελληνική πατέντα που πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Η θέση του Οικολογικού Ανέμου για το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura

Μυτιλήνη 19 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά με την εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ για την αύξηση της αρτιότητας από τα 4 στα 10 στρέμματα σε περιοχές NATURA, ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο τονίζει τα εξής:

Φοβούμαστε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχει λανθασμένη αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι προστατευόμενες περιοχές δεν χρειάζονται αφ’ υψηλού προστασία με γενικότητες και γενικευμένα μέτρα κανονιστικού χαρακτήρα. Χρειάζονται φορείς διαχείρισης και διαχειριστικές μελέτες που να ορίζουν και τους συγκεκριμένους όρους δόμησης αλλά και όλους τους όρους που απαιτούνται για την προστασία της κάθε περιοχής. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει υποστηρίξει ούτε την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών διαχείρισης της κάθε προστατευόμενης περιοχής ούτε τη σύσταση φορέων διαχείρισης, όπως οφείλει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη γιγάντωση των διαμαρτυριών και τις πιέσεις των συμφερόντων, με την αφ’ υψηλού άσκηση αποσπασματικής κανονιστικής πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αντίθετο της πρόθεσης του ΥΠΕΚΑ για προστασία του περιβάλλοντος.



Υποστηρίζουμε σθεναρά την άποψη ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν εξαντλείται στις προστατευόμενες περιοχές και στις περιοχές NATURA. Ο ρόλος του υπουργείου είναι να προστατεύει συνολικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, ως τοπίο, ως οικιστικά σύνολα και μνημεία, ως τουριστικό πόρο.

Όπως σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να υπάρχουν και στην Ελλάδα χάρτες χρήσεων γης ώστε να γίνεται σαφές ποια γη είναι οικιστική, ποια είναι αγροτική, τουριστική, δασική. Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο Οικολογικός Άνεμος τονίζει ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει χωροταξικό σχέδιο και πρόγραμμα για κάθε νησί που να ρυθμίζει το χώρο στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.



Αν το ΥΠΕΚΑ θέλει να παίξει τον πραγματικό του ρόλο του ως προστάτης του περιβάλλοντος, θα πρέπει να μεριμνήσει για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας ώστε:

· να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και η παρόδια δόμηση, και μάλιστα κατά προτεραιότητα στα νησιά. Τέτοιου είδους δόμηση κατοικίας, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών, εργοστασίων σε περιοχές που δεν έχουν μελετηθεί, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Στη χώρα μας είναι καταστροφική και προκαλεί μεγάλη οικιστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, ιδιαίτερα στα νησιά μας.

· να παρέχεται γρήγορα επαρκής πολεοδομημένη γη μέσα από πολεοδομικές μελέτες, που να καλύπτει τις οικιστικές ανάγκες. Σήμερα, τα σχέδια επεκτάσεων μπορεί να σέρνονται σε βάθος χρόνου μέχρι και 30 ετών επιφέροντας απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες και με αποτέλεσμα την ενίσχυση της εκτός σχεδίου δόμησης και των αυθαιρέτων κάθε είδους.

· να γίνονται σωστά οι μελέτες του κτηματολογίου. Σήμερα, οι πολίτες υποβάλλονται σε τεράστια έξοδα για να διορθώσουν τα λάθη των μελετών κτηματολογίου που αναθέτει το υπουργείο.

· να αποτρέπονται στο νησιωτικό χώρο οποιεσδήποτε μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την κλίμακα και την ποιότητα του περιβάλλοντος.



Όλοι δέχονται, ακόμη και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ότι το σημερινό καθεστώς δόμησης οδηγεί σε γενικευμένη υποβάθμιση και αδιέξοδο:

· Υποβαθμίζονται οι φυσικές αξίες των προστατευόμενων περιοχών

· Παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

· Υποθηκεύεται το μέλλον ολόκληρων περιοχών στα νησιά μας και ακυρώνονται σημαντικές επενδύσεις και προσπάθειες πολιτών να αναδείξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος.

· Ανεβαίνει κατακόρυφα το κόστος των κοινόχρηστων υποδομών που τελικά απλώνονται παντού, επιβαρύνοντας το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος.

Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μια ελληνική πατέντα που πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν εν δυνάμει να κτιστούν τα πάντα. Η απουσία ενός σαφούς πλαισίου είναι υπεύθυνη για λανθασμένες προσδοκίες, για τις έντονες πιέσεις στο περιβάλλον, για την έντονη διαφθορά και διαπλοκή σε ότι έχει να κάνει με τη γη και το real estate καθώς και για την απώλεια δημόσιων αγαθών (όπως είναι το τοπίο, ο φυσικός πλούτος, οι ακτές κα). Τέλος, η φορολογική πολιτική πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει το κάθε τεμάχιο γης με βάση την οικοπεδική του αξία.



Περισσότερες πληροφορίες:

Ηλίας Γιαννίρης 6974185330

Μιχάλης Μπάκας 6944654785

2 σχόλια:

  1. Αντιδράσεις στα νησιά
    Η «ισοπεδωτική προσέγγιση» του σχεδίου νόμου για τις περιοχές Νατούρα επισημαίνεται ιδιαιτέρως από τις τοπικές κοινωνίες της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, που διατυπώνουν την πλήρη αντίθεσή τους απέναντι στα τεκταινόμενα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αποφάσεις που έλαβαν τα Δημοτικά Συμβούλια τόσο της Σκοπέλου, όσο και της Αλοννήσου, τα οποία συνεδρίασαν εκτάκτως, θέτοντας μάλιστα υπόψη των ιθυνόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «αναμένουμε την έκβαση της συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, καθώς και την επίσκεψή μας στην αρμόδια Υπουργό κ. Μπιρμπίλη».
    Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου «η αρτιότητα και η δόμηση αδιακρίτως και ανεξαιρέτως σε όλη την έκταση των ορίων των περιοχών NATURA σε γήπεδα άνω των 10 στρεμμάτων, θα είναι καταστροφική για τη Σκόπελο». Όπως υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ψήφιση του νόμου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις α) στη λιγοστή δραστηριότητα που έχει απομείνει στο νησί και που σχετίζεται με τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας (δηλ. στις μικρής κλίμακας κατασκευές ιδιωτικών κατοικιών), β) στην απασχόληση του ενεργού πληθυσμού στον τομέα αυτό, γ) στο εισόδημα των κατά τεκμήριο φτωχών αγροτών που κατέχουν μικρούς αγρούς στη ζώνη NATURA και δ) στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, αφού πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το
    νησί. Μ’ άλλα λόγια, επισημαίνεται, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταδικάσει οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά ένα μεγάλο μέρος της Σκοπέλου».
    Επιπροσθέτως, η Σκόπελος βρίσκεται στην τελική φάση της εκπόνησης του γενικού πολεοδομικού της σχεδίου και «επομένως είναι ανακόλουθο να επιχειρείται η παρούσα παρέμβαση τη στιγμή κατά την οποία δεν έχει καταλήξει η ουσιαστικότερη διαδικασία της χωροταξικής πολιτικής του νησιού μας» σημειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου.
    Ο δήμαρχος Αλοννήσου: «Δεν πρέπει να γίνει καμία τροποποίηση στους υφιστάμενους όρους, ενώ η οποιαδήποτε αλλαγή πολεοδομικού χαρακτήρα, θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από διαχειριστική μελέτη και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τον Δήμο και όλους τους τοπικούς φορείς».
    Υπάρχουν παράλληλα επαφές με τον δήμαρχο Παξών, την Αντιδήμαρχο Καρύστου και άλλους φορείς νησιών που είναι ενταγμένα στο δίκτυο Νατούρα, αναπτύσσοντας κοινό μέτωπο δράσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη χώρα μας πραγματικά έχουμε κτίσει παντού, παραλίες, πλαγιές, βουνά. Αιτία για αυτό υπήρξε η αλλαγή χρήσης γης. Από τη μια εγκαταλείφθηκε η αγροτική γη και ο πρώην αγροτικός πληθυσμός συγκεντρώθηκε στις πόλεις. Από την άλλη αναπτύχθηκε ο βιομηχανικός μαζικός τουρισμός-κυρίως εισαγωγικός- και ο τουρισμός του σαβατοκύριακου-κυρίως εσωτερικός-που απαιτούσε δομημένο περιβάλλον παντού, κυρίως σε περιοχές ιδιαίτερου κάλλους. Οι εναπομείναντες αγρότες βλέπουν πια τα -έτσι και αλλιώς μικρά- κομάτια γης τους περισσότερο σαν πιθανά οικόπεδα, παρά σαν καλλιεργούμενη έκταση.
    Μόνο αν υπάρξει στροφή στον τρόπο της ανάπτυξης και γίνει προσπάθεια να ξαναγίνουμε αγροτική χώρα σε συνδυασμό με τον οικοτουρισμό, θα σταματήσει η πίεση για την εκτός σχεδίου και "άρπα κόλλα" δόμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή