Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 17Ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Από το 1994 που ξεκίνησαν οι Οικολογικές Γιορτές, όταν ακόμη η βιολογική γεωργία έκανε τα πρώτα της βήματα και το πρόταγμα ήταν η διάσωση της και η μετάδοση στους πολίτες ενός άλλου τρόπου παραγωγής, διατροφής και αντίληψης, οι καιροί έχουν αλλάξει.
Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 15.000 βιοκαλλιεργητές, εκατοντάδες πράσινα μαγαζιά και τα βιολογικά προϊόντα τα συναντάμε πλέον και στα ράφια των super markets.
Η βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής με φυσικά υλικά έγιναν βιώσιμη λύση. Ταυτόχρονα όμως η παραγωγή, η εμπόρια και η κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων έγιναν μορφές επιχειρηματικού κέρδους και ωφελιμιστικής κατανάλωσης σε τέτοιο βαθμό που οι όροι οικολογικό και βιολογικό έχουν πια μια συγκεχυμένη και στρεβλή σημασία παρά κοινωνική και οικολογική .
Μέσα σ΄ένα καινούργιο και εξελισσόμενο τοπίο, οι οικολογικές γιορτές δεν έχουν πια το νόημα της διάδοσης της βιολογικής καλλιέργειας ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων.
Η ένια της οικολογικής γιορτής έχει πλέον τη σημασία και το περιεχόμενο ότι μέσα σ’έναν αποχαυνωμένο, υποταγμένο, κυριαρχούμενο και αυτό-καταστρεφόμενο κόσμο, υπάρχουν κάποιοι πολίτες και συλλογικότητες που διαμορφώνουν με βάση τη συνείδησή τους έναν άλλο πολιτισμό.
Αυτός ο άλλος πολιτισμός δεν είναι μια ιδεατή η εφικτή υπόνοια όπως ισχυρίζονται διάφορες πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ομάδες, αλλά για κάποιους είναι τρόπος ζωής και βιωματική σχέση με την φύση και την κοινωνία που ζουν.
Στη βάση του ότι θέλουμε να ζούμε ισορροπημένα με τη φύση, τον εαυτό μας και την κοινωνία διαχειριζόμενοι τις ριζικές μας ανάγκες σαν πολίτες και σαν παραγωγοί που θέλουμε να ζήσουμε με όρους κοινωνικής προσφοράς και όχι πλουτισμό, έχουμε την ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να πάρει το μήνυμα και να γίνει κοινωνός των προσπαθειών και των δραστηριοτήτων μας.
Για εμάς ένας άλλος κόσμος δεν είναι μόνο εφικτός, είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ.
Επειδή νομίζουμε ότι πρέπει να απευθύνουμε ένα κεντρικό, «πολιτικό» και κοινωνικό μήνυμα ακριβώς στο επίκεντρο του πολιτισμού τους στην Αθήνα, ένα μήνυμα όπως «υπάρχουμε και το αποδεικνύουμε» ή «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα » προτάσσουμε και αναλαμβάνουμε την διοργάνωση της 17ης οικολογικής γιορτής στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Γ.Σ. Του «Δικτύου Οικοκοινοτητα» και η συλλογικότητα «Ο Σπόρος» που ανέλαβαν την διοργάνωση της γιορτής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου