Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Τι είναι το πιο επείγον για να αντιμετωπίσουμε από όσα συμβαίνουν;

 12 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής Γης το χρόνο υποβαθμίζονται σοβαρά.

4 εκατομμύρια  στρέμματα γεωργικής Γης το χρόνο ερημοποιούνται τελείως και βγαίνουν εκτός καλλιέργειας.

24 δισεκατομμύρια τόνοι γόνιμου εδάφους εξαφανίζονται κάθε χρόνο.

Σύνολο ως σήμερα το 40% των καλλιεργούμενων εδαφών έχει ερημοποιηθεί τελείως.

(UNCCD report το πιο πρόσφατο του Απριλίου).

Πως ήταν το κανονικό:

Πριν τον άνθρωπο, επιφάνεια της Γης είχε 3% έως 6% οργανική ουσία, στην κορυφή του εδάφους.

Με κάτω από 3% η γη θεωρείται μη γόνιμη.

Με 3 έως 6% ζωντανού αφράτου γόνιμου εδάφους, η ζωή ευδοκιμούσε και εκατομμύρια διαφορετικά είδη δημιουργήθηκαν. 

Κι όλα μαζί συγκατοικούσαν, όχι απλώς επιβιώνοντας, αλλά ευδοκιμώντας! Θριαμβεύοντας!

Πως είναι τώρα:

Τώρα, η πιο πλούσια περιοχή του κόσμου σε οργανική ύλη είναι η Βόρεια Ευρώπη με (μόλις) 1,48% οργανική ύλη (αντί για 3-6 που ήταν πριν). Δηλαδή, σήμερα, 52% ερημοποίηση έχει το πιο εύφορο ακόμα μέρος της σημερινής Γης (!)

Σε όλες τις άλλες περιοχές της Γης, έχει απομείνει πολύ λιγότερη οργανική ύλη όπως πχ στην Ινδία που έχει μόλις 0,67%

Τι προκάλεσε την ερημοποίηση των εδαφών. 

(εκτός από την κλιματική αλλαγή που επιδρά και επιδεινώνει)

1) Τα κτίσματα του ανθρώπου. Η τσιμεντοποίηση.

Αντί να φτιάχνει σπίτι πάνω σε δέντρο, κόβει 10 δέντρα για να φτιάξει σπίτι και συνεχώς νέες πόλεις. (Παν-πολεοποίηση της Γης).

2) Η αποψίλωση των δασών.

Η ζώσα ύλη, δηλαδή τα μεγάλα δέντρα αποθήκευαν διαρκώς μέσα τους ένα πολύ μεγάλο μέρος του co2 που κυκλοφορεί σήμερα ελεύθερο στον αέρα. 

3) Οι κακές πρακτικές αγροτικής παραγωγής.

Οι αγελάδες της βιομηχανικής κτηνοτροφίας είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος.

Η χρήση ορυκτών καθώς και συνθετικών λιπασμάτων στην Γεωργία συμβάλλουν κατά πολύ περισσότερο στην ερημοποίηση.

Το 75% της οργανικής ύλης του πλανήτη έχει ήδη σήμερα εξαφανιστεί. (UNCCD)

Αυτό σημαίνει ότι έχει ελευθερωθεί με την μορφή co2 και βρίσκεται τώρα στην ατμόσφαιρα.

Τι μπορεί να γίνει για να σωθεί το χώμα, πριν ο πολιτισμός μας καταστραφεί από την έλλειψη τροφής στα επόμενα 20 χρόνια;

Μόνον οι πρακτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας και της Αναγεννητικής Κτηνοτροφίας, μπορούν να ανακτήσουν όλο αυτό τον άνθρακα και να τον επαναφέρουν στο χώμα.

Αυτό θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε καλά και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εφαρμοστούν από εδώ και πέρα.

Με τις μεθόδους αυτές μπορούμε ακόμα και να μετατρέψουμε μια έρημο σε γόνιμη Γη.

Στην Κίνα το εφαρμόζουν αυτό ήδη. Για παράδειγμα σε ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που κάτω από τα ηλιακά πάνελ το έδαφος της ερήμου πρασίνισε και κάνουν και παραγωγή ζαρζαβατικών.

Με αυτές, αντί να αφαιρείται γόνιμη Γη, για να τραφούν τα φυτά, κάθε χρόνο προστίθεται και περισσότερη και παραμένει στο έδαφος!

 Σημειώστε ότι οποιαδήποτε άλλη λύση μονόπλευρης παραγωγής τροφής με ΓΤΟ (και μπούργκερ από μεταλλαγμένα ένζυμα) μπορεί θεωρητικά να εξασφαλίσει κάποια ποσότητα τροφής, αλλά αυτό θα είναι μόνο προσωρινό και δεν θα λύσει ριζικά το πρόβλημα, ούτε της διατροφής ούτε της ερημοποίησης. Αν η παραγωγή τροφής δεν συνδυαστεί με την επαναφορά του χώματος στην πλούσια σύνθεση που είχε πριν, τότε η ερημοποίηση θα αυξηθεί αντί να μειωθεί.

Οι μονόπλευρες λύσεις διατροφής με μεταλλαγμένα, δεν θα είναι λύσεις , αλλά θα είναι μέρος του προβλήματος της ερημοποίησης.

Τι πετύχαμε ως τώρα:

Ο άνθρωπος κατάφερε να εξασφαλίσει και να δρομολογήσει την μετάβαση σε μηδενικού άνθρακα ηλεκτρικό ρεύμα και αυτοκίνηση.

Τώρα πια είναι μόνο θέμα χρόνου να πετύχουμε 100% ΑΠΕ και 100% Η/Ο. 

Θα μειώσουμε με επιτυχία το 70% των εκπομπών.

Τι λείπει και είναι και το πιο σημαντικό:

 ΔΕΝ καταφέραμε όμως ακόμα να βρούμε λύση για το υπόλοιπο 30% των εκπομπών που είναι οι πιο σημαντικές. 

Και είναι πιο σημαντικές γιατί η ερημοποίηση προσθέτει επιπλέον αέρια θερμοκηπιου που ΔΕΝ έχουν υπολογιστεί σωστά και δεν έχουν προστεθεί στο σύνολο των εκπομπών από την αγροτική παραγωγή, όπως θα έπρεπε. 

Όταν μιλάμε μόνο για τις αγελάδες και νομίζουμε ότι θα σωθούμε, "αν γίνουμε όλοι βέγκαν", αυταπατώμαστε οικτρά!

Το αντίθετο θα συμβεί!

Και όταν νομίζουμε ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα και ότι αν το επιλύσουμε μονόπλευρα αντικαθιστώντας το κρέας στην διατροφή μας θα σωθούμε, είναι σαν να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια μας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, 

έχουν πάρει σημαντικές αποφάσεις για την διάσωση του αέρα και του νερού, αλλά για την διάσωση του χώματος δεν έχουμε ακόμα πάρει, γιατί το θέμα ήταν πιο πολύπλοκο και δύσκολο να ερευνηθεί στο σύνολό του.

Επίσης διότι, ως τώρα νομίζαμε ότι αν προσθέτουμε άζωτο, φώσφορο και κάλιο στο χώμα θα μπορούμε να καλλιεργούμε επ άπειρον και δεν δώσαμε σημασία στα εκατομμύρια DNA που ζουν μέσα στο χώμα και το συνθέτουν και το αναγεννούν καθημερινά.

Αν όμως δεν παρθούν αποφάσεις τώρα, η ερημοποίηση σε προχωρημένο βαθμό, σε 20 χρόνια, δεν θα είναι αντιστρέψιμη.

Η καθαρότητα του αέρα και του νερού εξαρτάται από την αρτιότητα του εδάφους.

Και η επαναφορά του χαμένου χούμου στο έδαφος, πρέπει να αποτελέσει τώρα, τον βασικό γνώμονα μας, για την προσπάθεια επαναφοράς του κλίματος, της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας της ίδιας της ζωής στον τόσο σπάνιο πλανήτη μας, και για την ευημερία την οποία έχουμε ήδη χάσει σαν είδος.

Μετά από πολυετείς έρευνες και συμπεράσματα, με βάση την United Nations Convention to Combat Desertification, UNCCD, στα πλαίσια της οποίας οι ηγέτες των χωρών συνεδρίασαν από 9 έως 20 Μαΐου στην Ακτή Ελεφαντοστού, αναμένεται να παρθούν επιτέλους αποφάσεις το 2023, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και παγκόσμια

Διαβάστε επίσης το κείμενό μας: 

Κλιματική αλλαγή και γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου