Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Αντισταθείτε στην ΕΕ της γ.τ. πατάτας της γερμανικής BASF

προσφορά από τον γραφειοκράτη-λομπυίστα της ΕΕ


Ο γερμανικός συνασπισμός των χριστιανοδημοκρατών-ελευθεροδημοκρατών το είχε βάλει στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Να προωθήσει την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora της γερμανικής πολυεθνικής χημικής βιομηχανίας BASF. Σαν νέα κυβέρνηση της Γερμανίας «έσπρωξε λιγουλάκι» τη νέα επιτροπή του Μπαρόζο(καλέ σπρώξτε με και ας πέσω») και αυτή αποφάσισε αμέσως να δώσει την άδεια.
Η BASF είχε υποβάλει την αίτηση αδειοδότησης στην ΕΕ εδώ και χρόνια, όμως η απόφαση σκόνταφτε στην αντίδραση των καταναλωτικών, οικολογικών οργανώσεων και των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και στις αντιρρήσεις και τον σκεπτικισμό του παγκόσμιου οργανισμού υγείας(WHO) και της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα φάρμακα(EMEA). Γιατί η γ.τ. αυτή πατάτα περιέχει ένα γονίδιο που αναπτύσσει αντίσταση στα αντιβιοτικά και άρα η κατανάλωση από τον άνθρωπο θα αχρήστευε τη χρήση αυτών των αντιβιοτικών από την ιατρική. Για το λόγο αυτό η πολυεθνική θέλει την πατάτα της όχι για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά για βιομηχανική χρήση. Για παραγωγή αμύλου και αμυλοπηκτίνης για ζωοτροφές, δομικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και χαρτί.
Οι εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας αμύλου για προϊόντα ανθρώπινης διατροφής, επειδή ξέρουν ότι δεν θα το δεχθούν οι καταναλωτές, έχουν αρνηθεί τη χρήση της, με δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς. Το αν θα την αρνηθούν και στη πράξη και δεν θα τη χρησιμοποιήσουν παράνομα, ξεφεύγοντας τους έτσι και αλλιώς πλημμελείς ελέγχους των υπηρεσιών, μένει να αποδειχθεί. Αλλά αν πάρουμε υπόψη τα παραδείγματα παράνομης διακίνησης και άλλων γ.τ. ειδών, όπως ρυζιού ή λιναριού, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η πολυεθνική θα στηριχθεί πιθανά και στην παράνομη διακίνησή της στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα. Πάντως μη σκεφθεί κανείς ότι οι εταιρείες επεξεργασίας αμύλου δεν έχουν εναλλακτική λύση. Υπάρχει μια μη γ.τ. πατάτα, της εταιρείας EUROPLANT, που έχει εξίσου μεγάλο ποσοστό αμύλου με την Amflora.
Όμως έχει πια αποδειχθεί ότι υπάρχει πάντα επιμόλυνση των γειτονικών καλλιεργειών από τα γ.τ. φυτά και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα. Το ίδιο θα συμβεί λοιπόν και με το συγκεκριμένο φυτό και κάποια στιγμή θα καταλήξουν αυτά τα γονίδια στο πιάτο μας και με το νόμο. Εξάλλου μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο μέσα από τις ζωοτροφές και στη συνέχεια από τα ζωικά προϊόντα. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την Επιτροπή. Την ενδιαφέρει η κερδοφορία της πολυεθνικής. Έχει φροντίσει μάλιστα και να την απαλλάξει από τυχόν μελλοντικές απαιτήσεις για ζημιές, αφού έχει θεσπίσει το όριο του 0,9% για την επιμόλυνση ακόμα και στα βιολογικά προϊόντα.
Το λόμπυ της BASF δεν κατάφερνε τα προηγούμενα χρόνια να πάρει την άδεια από τις Βρυξέλλες, γιατί είναι μεγάλος και μη αντιστρεπτός ο κίνδυνος από την καλλιέργεια της Amflora. Έπρεπε να αναλάβει την προώθηση η ίδια η γερμανική κυβέρνηση. Όμως το λόμπυ της Μονσάντο εύκολα εξασφάλισε-ταυτόχρονα με τη BASF- από την νέα ΕΕ την άδεια για διακίνηση 3 παραγώγων(σας θυμίζει τίποτα;) της γ.τ. ποικιλίας του καλαμποκιού MON 863.
Όπως έλεγα και στο σχόλιο στο κείμενο του Enzensberger, οι γραφειοκράτες της ΕΕ δεν είναι απλώς κηδεμόνες μας, θέλουν να μας ελέγξουν συνολικά τη διατροφή μας. Αυτοί ξέρουν το "καλό" μας και μας το επιβάλουν.

Πηγή: www.keine-gentechnik.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου