Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Όλοι στις 11 Φλεβάρη στις 17.00 στο Σύνταγμα ενάντια στην ACTA

Στα μέσα Γενάρη η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα προχώρησε στη μεγαλύτερη ψηφιακή διαμαρτυρία όλων των εποχών, αποτρέποντας με αποτελεσματικό τρόπο την ψήφιση των λογοκριτικών νομοσχεδίων SOPA/PIPA από το κογκρέσο και τη γερουσία των ΗΠΑ.
Την ίδια όμως στιγμή 22 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη διακρατική σύμβαση «για την καταπολέμηση της παραποίησης / απομίμησης», γνωστή και ως ACTA. Η σύμβαση αυτή, που είναι αποτέλεσμα εν κρυπτώ άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα και αποτελεί απόπειρα για την καθιέρωση σε διεθνές επίπεδο μηχανισμών λογοκρισίας εφάμιλλων με αυτούς των αποσυρθέντων SOPA/PIPA. Πιο συγκεκριμένα, η ACTA περιλαμβάνει προβλέψεις που :
• Παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η αρχή της δίκαιης δίκης, το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία, το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση και το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικότητας.
• Είναι αόριστες και ελλειπώς διατυπωμένες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και να καθιστούν υπηρεσίες, όπως η Βικιπαίδεια, και μορφές ανάπτυξης λογισμικού, όπως το ΕΛ/ΛΑΚ, αν όχι παράνομες τουλάχιστον επικίνδυνες ως προς την ποινική ευθύνη των συντονιστών τους.
• Δημιουργούν κινδύνους για την ελεύθερη διαδικτυακή μας έκφραση, προτρέποντας σε συνεργασίες μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων και κατόχων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την ιδιωτική αστυνόμευση του διαδικτύου.
• Ανοίγουν την πόρτα στην επιβολή μέτρων προληπτικού χαρακτήρα, όπως τεχνολογικών φίλτρων της ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας, εγκυμονώντας κινδύνους για την συρρίκνωση των ψηφιακών μας δικαιωμάτων.
• Περιορίζουν την ιδιωτικότητά μας, δίνοντας το δικαίωμα στους κατόχους δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας να αιτούνται και να λαμβάνουν προσωπικά μας δεδομένα από τους μεσάζοντες του διαδικτύου χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.
• Ποινικοποιούν την έρευνα για την ασφάλεια ΤΠΕ καθώς και συνήθεις υπηρεσίες μεσαζόντων του διαδικτύου, ευρέως διαδεδομένες ΤΠΕ, όπως οι p2p τεχνολογίες, και πρακτικές διαμοιρασμού της πληροφορίας μεταξύ χρηστών για μη εμπορικούς σκοπούς, που είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα του διαδικτύου.
• Περιορίζουν την πρόσβαση στην πληροφορία καθιστώντας τη χρήση έργων για τα οποία δεν μπορεί να βρεθεί ο δικαιούχος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ορφανά έργα) ποινικά κολάσιμη πράξη.
• Iδρύουν μία διεθνή επιτροπή με την εξουσία να ελέγχει τις διαδικασίες τροποποίησης και εφαρμογής της νέας σύμβασης, παρακάμπτοντας την οποιαδήποτε δυνατότητα λογοδοσίας και ελέγχου από τις κοινωνίες.
Τίποτα δεν τελείωσε - όλα τώρα αρχίζουν.
Η ψήφιση της ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται τον Ιούνιο 2012. Επιπλέον, για να καταστεί νόμος στη χώρα μας, πρέπει να επικυρωθεί από τον Ελληνικό κοινοβούλιο..
Ήρθε η ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Το Σάββατο 11 Φλεβάρη σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης κινήματα και οργανώσεις αντιστέκονται και καλούν σε πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην ACTA σε μία πρόγευση του τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για την αποτροπή της κύρωσής της. Στις 17:00 της ίδιας ημέρας συμμετέχουμε και καλούμε όλους να συμμετέχουν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος κατά της ACTA και όσων υποτίθεται ότι μας εκπροσωπούν με την υπογραφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου