Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Ένα αβάσταχτο «οικολογικό χρέος»

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα για το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας, το 1961 εξαντούσαμε ετησίως μόνο το 74% των δυνατοτήτων του πλανήτη. Το 1985 ξεπεράσαμε τη φέρουσα ικανότητά του κατά 14%. Το 2012 χειαζόμασταν παραπάνω από 1,5 πλανήτες σαν τη Γη.  Φέτος χρειαζόμαστε 1,7 πλανήτες

Και επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί προς το παρόν-δεν έχουμε βρει κοντά μας κατάλληλο πλανήτη για να επεκταθούμε-αυτό είναι ισοδύναμο με το γεγονός ότι η ανθρωπότητα εξάντλησε νωρίτερα από ότι θα έπρεπε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Από τις 2 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του έτους θα ζούμε με δανεικά από τις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Global Footprint Network (GFN), φέτος θα εξαντλήσουμε τους πόρους που η ίδια η Γη έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει για μας, μέσα στο έτος, στις 2 Αυγούστου. Πέρσι αυτό είχε συμβεί στις 13 Αυγούστου. Σπάσαμε πάλι λοιπόν το ρεκόρ μετάθεσης της μέρας εξάντλησης.  Όλο και πιο νωρίς συμβαίνει αυτό χρόνο με το χρόνο. Είναι μια ένδειξη για το γεγονός ότι το οικολογικό χρέος της ανθρωπότητας προς τις επόμενες γενιές της είναι «μη βιώσιμο», όπως ανακοίνωσε η  WWF και το παγκόσμιο δίκτυο GFN.
Χρησιμοποιούμε τη φύση 1,7 φορές γρηγορότερα από τον ρυθμό με τον οποίο τα οικοσυστήματα μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η ανθρωπότητα για να συνεχίσει να ζει όπως φέτος, χρειάζεται 1,7 πλανήτες.

​Κατάταξη: 
Αν ζούσαμε όπως ο μέσος Αυστραλός θα χρειαζόμασταν 5,2 πλανήτες, όπως ο μέσος Αμερικανός 5 πλανήτες, ενώ αν όλος ο πληθυσμός ζούσε όπως οιΈλληνες, θα χρειαζόταν 2,5 πλανήτες. 
Φαντασθείτε τι θα χρειαστούμε αν ανέβουν στην κορυφή η Κίνα και η Ινδία, που μαζί αντιπροσωπεύουν το 36% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Προς το παρόν βρίσκονται σχετικά μακριά από την κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου