Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Δράσε μαζί μας για να σταματήσουμε το άδειασμα των θαλασσών μας!Τα ψάρια των θαλασσών μας κινδυνεύουν να αφανιστούν. Πολλά αποθέματα ψαριών όπως ο τόνος, ο ξιφίας, ο μπακαλιάρος, το μπαρμπούνι και πολλά άλλα είδη βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης στις ευρωπαϊκές θάλασσες, κυρίως εξαιτίας της υπεραλίευσής τους. Καθώς τα πάρα πολλά αλιευτικά σκάφη κυνηγούν τα πολύ λίγα εναπομείναντα αλιεύματα, οι ψαριές έχουν μειωθεί δραματικά και το μέλλον των αλιέων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων είναι αμφίβολο.
Η επικείμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), στις 6 Φεβρουαρίου 2013, είναι μια μοναδική ευκαιρία για το Ευρωκοινοβούλιο να αλλάξει αυτή την κατάσταση και να εξασφαλίσει την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και το μέλλον της αλιείας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι:
  1. Τα αποθέματα ψαριών θα αποκατασταθούν σε υγιή και βιώσιμα επίπεδα,
  2. Η υπεραλίευση θα τερματιστεί και
  3. Θα ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα. 
Το Αρχιπέλαγος, ως συντονιστής φορέας του πανευρωπαϊκού δικτύου OCEAN2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο, υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών για τη σημασία αυτής της ψηφοφορίας. Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη η συμβολή όλων.

Ας δράσουμε όλοι μαζί για τον τερματισμό της υπεραλίευσης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους Ευρωβουλευτές.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
  1. Στείλε ένα μήνυμα για τον τερματισμό της υπεραλίευσης στους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές μέσω Twitter ή Facebook (ακολουθεί λίστα με τα Twitter και Facebook usernames στο τέλος του email):
    «Make history, End overfishing! http://vimeo.com/42686193»
  2. Πάρε μέρος στην πανευρωπαϊκή καμπάνια, “Paint A Fish”, ζωγραφίζοντας ένα ψάρι και στέλνοντάς το μέσω email, Facebook ή Twitter στους Ευρωβουλευτές (ακολουθεί λίστα με τις διευθύνσεις email παρακάτω).
  3. Κάνε Like στο Facebook page του OCEAN2012 GREECE, κάλεσε τους φίλους σου στη σελίδα και βοήθησέ μας να διαδώσουμε τη δράση μας.
Κάθε συμμετοχή κάνει το μήνυμά μας δυνατότερο. Βοήθησέ μας να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους Ευρωβουλευτές, που κρατούν το μέλλον των θαλασσών και της αλιείας στα χέρια τους.


Στοιχεία επικοινωνίας Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών:
Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Email / Facebook / Twitter
Γεώργιος ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Email / Facebook / Twitter
Μαρία-Ελένη ΚΟΠΠΑ: Email / Facebook / Twitter
Μαριέττα ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Email / Twitter
Δημήτριος ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Email
Σπύρος ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Email / Twitter
Νικος ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Email / Facebook / Twitter
Νικόλαος ΧΟΥΝΤΗΣ: Email / Facebook
Κρίτων ΑΡΣΕΝΗΣ: Email / Facebook / Twitter
Χαράλαμπος ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Email
Χρυσούλα ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ: Email
Γεώργιος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Email / Facebook
Γεώργιος ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ: Email / Facebook / Twitter
Άννυ ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Email / Facebook / Twitter
Κωνσταντίνος ΠΟΥΠΑΚΗΣ: Email / Facebook / Twitter
Συλβάνα ΡΑΠΤΗ: Email
Νικόλαος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ: Email
Θεόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Email / Facebook / Twitter
Γεώργιος ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Email
Γεώργιος ΤΟΥΣΣΑΣ: Email
Ιωάννης Α. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Email / Facebook / Twitter
Νίκη ΤΖΑΒΕΛΑ: Email
Τάκης ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Email / Facebook / Twitter
Ιωάννης ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Email / Facebook / Twitter
Αντιγόνη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Email / Facebook / Twitter
Σοφοκλής ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Email
Ελένη ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: Email / Facebook / Twitter
Κυριάκος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Email


www.archipelago.gr   info@archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου